Statistiken visar att nästan alla svenska företag i någon utsträckning använder mjukvarubaserade produkter eller tjänster, trots detta är det endast ungefär en femtedel som utvecklar sin egen mjukvara. De mjukvaruutvecklande företagen är dock väsentliga i ekonomin och förknippas med innovation, teknisk utveckling, export och uppvisar framtida expansionsplaner.
”Vi ser att de mjukvaruutvecklande företagen visar upp en högre grad av digital mognad och att det finns en stor variation i graden av digitalisering mellan olika företag och delar av ekonomin. Den pågående digitaliseringen äger rum i en bred dynamik i de nätverk som företag är del av. Detta är ett väsentligt skäl till att försöka förstå hur digitaliseringen bidrar till att förändra näringslivets sammansättning och dynamik i framtiden”, säger Joakim Wernberg, Entreprenörskapsforum, en av författarna till rapporten.
Rapportens resultat visar att efterfrågan på kompetens inom programmering och mjukvaruutveckling är bred och varierad. Efterfrågan kan inte mötas enbart med mer av vad som finns att tillgå idag, utan det finns ett behov av nya sätt att möta framtidens kompetensbehov.
”Swedsoft är stolta över att presentera denna statistik. Vi hör redan idag från myndigheter och organisationer om hur datan kommer att kunna vara beslutsunderlag för dem. Den ska även kunna vara underlag för planering och utveckling av utbildningar” säger Gabriel Modéus, generalsekreterare i Swedsoft.
Rapporten är framtagen inom ramen för projektet Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produkt (KIT) som drivs av Linnéuniversitetet, Swedsoft, Örebro universitet, Högskolan i Väst, Mälardalens högskola, Blekinge Tekniska Högskola samt Teknikföretagen. Projektet är finansierat av Vinnova och med SCB som utförare av datainsamling.
Rapporten är författad av Martin Andersson, professor Blekinge Tekniska Högskola, Entreprenörskapsforum och affilierad till Institutet för Näringslivsforskning (IFN), och Joakim Wernberg, forskningsledare Entreprenörskapsforum och finns att ladda ner här:
Den programmeringsbara ekonomin (pdf)