På KTH – Kungliga Tekniska Högskolan – finns studenter, forskare och fakulteter som undersöker grundläggande aspekter av mjukvaruteknik och -utveckling. Inom KTH omfattar mjukvaruforskningsverksamheten fyra huvudområden:
- Kvalitetssäkring – Här utvecklar de nya tekniker för automatisk mjukvarutestning och felinjektion, för att skapa starka system.
- Cybersäkerhet – Säkerhetsforskningen utforskar nya lösningar för att skydda mot attacker på mjukvaru-hårdvarugränssnittet, i nätverksprotokoll samt i källkod.
- Distribuerade system – Gruppen för distribuerade system undersöker nya algoritmer och avancerad teknik för att skala datalagring, dataanalys och databehandling ovanpå stora distribuerade nätverk.
- Inbyggda system – Här fokuseras på metoder för att erbjuda korrekthet och prestandagarantier i begränsade beräkningsmiljöer.
KTH beskriver att genom stark mjukvaruforskning vill man skapa vetenskaplig excellens och samhällseffekt. För detta är samarbeten med industrin och den offentliga sektorn en viktig del. Dessa samarbeten hjälper forskare att förstå problem med att bygga mjukvarusystem, vilket är viktigt för att utveckla relevanta och meningsfulla vetenskapliga bidrag. Genom fokus på samarbete är det också möjligt att sprida de senaste mjukvaruteknikerna från labb till de mjukvarutjänster som driver vårt samhälle.
”KTH är glada över att bli medlemmar i Swedsoft och bidra till den nationella insatsen för digital innovation. Vi ser fram emot att hitta nya samarbeten med andra Swedsoft-medlemmar för att stärka svensk mjukvaruutveckling och forskning” säger Benoit Baudry, chef för CASTOR – Software Research Center, KTH
Mjukvaruforskning är ett viktigt område för flera delar av KTH. Forskning sker till exempel inom nätverk, mekatronik, energi, styrning, robotik och telekommunikation. Dessa forskningsinsatser är strukturerade i flera forskningscentra som CASTOR, ICES, Digital Futures, Swedish e-Science Research Center, KTH Visualization Studio och PDC för High Performance Computing.
”Vi är glada över att välkomna KTH till Swedsoft och ser fram emot att involvera dem ännu mer framöver” säger Gabriel Modéus, generalsekreterare, Swedsoft