Sista chansen att svara på enkät

Under hösten har Statistiska Centralbyrån skickat ut en undersökning till 9 425 företag om mjukvarans betydelse för svenska företag. På fredag stänger den.

Har ni fått undersökningen men inte svarat ännu? I så fall är det viktigt att ni gör detta direkt.

Vet du inte om ni fått enkäten och svarat? Kontakta gärna SCB på 010-479 60 65 eller uls@scb.se.

Enkäten är den andra omgången av statistiken som drivs av Swedsoft och som belyser vikten av mjukvara för svenska företag. Denna gång med extra fokus på att ge underlag till flera lärosätens utveckling av kurser för yrkesverksamma.

Tidigare framtagen statistik visar sammanfattningsvis att mjukvara är en viktig del av hela Sveriges ekonomi. Hur mjukvaran används och behoven av kompetenser varierar, vilket ställer nya krav på kompetensförsörjning och -utveckling. Beroendet av mjukvara är även stort i hela samhället.

Vi behöver din hjälp

Undersök gärna om ni har fått enkäten till er organisation och hjälp oss att säkerställa så ni besvarar den. Du kan även kontakta SCB på 010-479 60 65 eller uls@scb.se för mer information. Varje svar är viktigt för att skapa ett så bra underlag som möjligt. Tack på förhand!

Om statistiken

Första undersökningen genomfördes hösten 2017 och presenterades i rapporten ”Den osynliga infrastrukturen” under våren 2018. Rapporten som finns tillgänglig på Swedsoft.se, har uppmärksammats i många forum och presenterats runt om i landet. Den utgör även underlag till andra rapporter och myndighetsutredningar. Under våren 2020 kommer resultaten från årets enkät att publiceras.

Om projektet

Statistiken är ett delprojekt, lett av Swedsoft, inom det av Vinnova finansierade projektet ”Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion” som leds av Linnéuniversitet. Projektet som helhet syftar till att bidra till fortsatt utveckling av industrins kompetensutveckling genom behovsanpassade högskolekurser på avancerad nivå som vänder sig specifikt till yrkesverksamma i industrin. Projektparter är Linnéuniversitet, Swedsoft, Blekinge tekniska högskola, Mälardalens högskola, Teknikföretagen, Högskolan Väst och Örebro universitet.


Nyheter


Tack för ett fantastisk STEW 2024

Den 14 november gick årets STEW, Swedsofts Software Technology Exchange Workshop, av stapeln. Swedsoft-medlemmar, branschledare och akademiker samlades hos Volvo

Svenska elever är oförberedda på sin digitala nutid och framtid

Sverige har sedan 2010 haft ambitionen att Sverige ska vara ett ledande land inom digitalisering för att säkerställa en kontinuerlig

Ny styrelse i Swedsoft

Styrelsen för verksamhetsåret 2024-2025 valdes enligt nedan. Stefan Frank, Vitellius Invest                  

Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt