Detta är tredje året som Swedsoft är i Almedalen. Tidigare år har Swedsoft varit involverad i något seminarium eller workshop. I år valde vi däremot att fokusera på att ha tid till möten och delta på seminarier och workshops som andra anordnade. Något som har gett gott resultat för oss i år.
Det var en trevlig vecka med många möten med intressanta personer, både personer som inte tidigare har haft kontakt med Swedsoft och medlemmar som befunnit sig i Almedalen. Veckan har innehållit många intressanta diskussioner och möten som vi ser fram emot att fortsätta efter sommaren.
Under veckan har vi även fått in en helt ny medlem, något som självklart alltid är roligt. Mer om det kommer vi berätta senare när vi presenterar denna nya medlem.
Bland de många spännande seminarier och workshops Gabriel besökt för Swedsoft kan nämnas:
- Hur lär vi lärare programmering och digital kompetens?
Ett panelsamtal och workshop om vad som krävs för att ge lärarna förutsättningar att kunna lära ut programmering när det ska vara infört nästa år. Seminariet arrangerade av RISE och i panelen fanns bland annat Fredrik Heintz som är projektledare för Trippel Helix – Nationell samling för skolans digitalisering, det projekt Swedsoft är med och driver om skolans digitalisering. - Rundabordssamtal av RISE och Teknikföretagen om hur vi tar det oväntade språnget och går från retorik till praktik inom kompetensutveckling, öppen innovation och testbäddar för industrialisering och innovationssamverkan.
- Etta eller nolla? Ministern tar tempen på digitaliseringen av Sverige
Ett seminarium med Peter Eriksson, Bostads- och digitaliseringsminister, om Sveriges digitalisering, arrangerat av IT&Telekomföretagen. I seminariet deltog många intressanta personer som lyfte några av de utmaningar och möjligheter Sverige står inför gällande digitaliseringen. - Det digitala lärandet – Hur implementeras programmering i läroplanen för grundskolan?
Som var ett seminarium arrangerat av Microsoft och Kodcentrum kring hur vi kan arbeta med att skapa förutsättningar för skolan att komma igång med programmering nästa år och ge alla elever likvärdiga förutsättningar. I panelen fanns bland annat Emil Robertsson, vd Informator, som är en av många engagerade medlemmar i Swedsoft. - Vilka förväntningar finns på svensk arbetsmarknadsutbildning för nyanlända akademiker?
Som var ett seminarium om Korta vägen och hur vi får in nyanlända i arbete snabbare. Seminariet arrangerades av Uppsala universitet i samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen.
Tack för en intressant vecka med många bra möten. Vi ser fram emot att fortsätta samtalen till hösten.