Ny rapport med unik statistik om mjukvarans roll för svenskt näringsliv

Idag lanseras rapporten ”Den osynliga infrastrukturen” som innehåller ny och unik statistik om mjukvarans roll och behovet av mjukvarukompetens i svenska företag. I rapporten presenteras statistiken tillsammans med en analys av och diskussion om vilka krav företagens växande mjukvaruberoende ställer på kompetensförsörjningen i framtiden.

Statistiken är framtaget i ett projekt som drivits av Swedsoft, Blekinge Tekniska Högskola och CaptureInnovation med finansiering från Vinnova och med SCB som utförare av datainsamling.

Tre övergripande slutsatser:

  1. Mjukvara spelar redan idag en viktig roll i hela ekonomin. Mjukvara och mjukvarubaserade system är väl integrerade i svenska företag och påverkar deras affärsverksamhet och produktivitet på både kort och lång sikt.
  2. Hur mjukvara används och vilka kompetenser som behövs varierar tydligt mellan såväl branscher som företag. Det ställer nya krav på kompetensförsörjning och kompetensutveckling.
  3. Företagen och ekonomin kommer bli mer beroende av mjukvara i framtiden i takt med en accelererande teknikutveckling. Det ställer i sin tur krav på politiken.

Projektets huvudsyfte har varit att bidra med ny statistik, kunskap och bedömningar rörande tillgång och efterfrågan på mjukvarukompetens i svenskt näringsliv. Planen är att denna statistik skall tas fram återkommande i framtiden. Målet är att därigenom bidra med bättre prognoser och beslutsunderlag till beslutsfattare på alla nivåer, från högskola till regering.

”Vi är idag stolta över att kunna presentera denna statistik som belyser mjukvarans betydelse för svenska företag och för svensk konkurrenskraft. Vi ser framför oss att denna ska kunna ge beslutsfattare bättre och mer nyanserat underlag till sina beslut kring digitalisering” säger Stefan Andersson, ordförande i Swedsoft.

Rapporten är författad av Martin Andersson och Joakim Wernberg och finns att ladda ner här. Den presenteras också vid tre seminarier idag 13/3 i Stockholm och i Malmö samt imorgon 14/3 i Göteborg.

Pressmaterial med grafer, rapport och framsida finns tillgängligt för nedladdning här.


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med