Status på projektet om mjukvarustatistik

Swedsoft, CaptureInnovation och BTHs Vinnovafinansierade projekt att tillsammans med SCB ta fram framtidens statistik om mjukvarans betydelse för svenskt näringsliv går nu in i fas 3 – datainsamling och djupintervjuer.

Under våren har projektet genom workshops runt om i landet sammanställt en behovsbild över vilken data svenska företag och organisationer vill tydliggöra för sig själva och våra beslutsfattare. Vidare har vi arbetat tätt med SCB för att säkerställa ett gott genomförande, bland att genom granskning av frågor.

Sedan sist har följande hänt i projektet:

  • Enkätunderlag har färdigställts och kvalitetssäkrats av projektets forskare och SCBs experter.
  • Underlag för djupintervjuer har utvecklats och även det kvalitetssäkrats av projektets forskare och SCBs experter.
  • SCB har genomfört mätteknisk granskning av samtliga underlag, för att säkerställa att enkäten ger oss tillförlitlig statistik.
  • Enkäten har implementerats i SCBs system, och färdigställts för utskick.
  • En inbjudan till att svara på enkäten har tagits fram och per post skickats ut.

I fredags gick enkäten ut, distribuerad av SCB, till ett antal tusen svenska organisationer. Har du fått denna enkät hoppas vi att du tar dig tiden att besvara den. Ditt svar är viktigt för att skapa en helhetsbild.

På gång är även djupintervjuer, för att skapa en mer nyanserad och djupare bild av de utmaningar vi står inför. SCB kommer att genomföra dessa utifrån underlag som projektet har tagit fram, med hjälp av vår referensgrupp samt Swedsofts medlemmar och styrelse. Bland de utvalda bolagen finns stora och små produktägande bolag inom en stor variation av branscher. Allt för att skapa en så bred bild som möjligt. Vi har dock plats för ytterligare några medelstora produktägande företag. Är ditt bolag ett sådant? Hör gärna av dig till Gabriel Modéus.

Resultaten av både enkät och intervjuer väntas under hösten, då arbetet med slutsatser och spridning av resultat tar vid.

Till sist vill vi passa på att lyfta ett stort tack till vår referensgrupp, SCB, Vinnova, alla workshopdeltagare, de lokala värdarna för våra workshops (Luleå tekniska universitet, Business Region Göteborg, Sydsvenska handelskammaren, Mjärdevi Science Park och ÅF), Swedsofts styrelse, alla som erbjudit sig att ställa upp på djupintervjuer och alla ni andra som engagerat er i att ta fram enkätunderlag och intervjupersoner. Och inte minst, alla ni som har eller kommer att svara på vår enkät.


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med