Remissvar på Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet

Nyligen skickade Swedsoft in ett svar på utredningen “Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet” (SOU 2016:72). Det är viktigt att påpeka att digitaliseringen är en stor och global samhällsomvälvning. Den inrymmer såväl hot som möjligheter både tekniskt och ur innovationssynpunkt.

Digitaliseringen idag innebär en dramatisk förändring för samhället. Den ger möjlighet att öka industrins konkurrenskraft genom nya smarta produkter i kombination med smarta och effektiva produktionssätt. Den förändrar och utvecklar individers möjligheter och stärker deras roll i samhället. Ny teknologi inkluderar mjukvara (internetbaserade tjänster), smarta mobiler, sakernas internet, 3D-printning och digitala fabriker. Digitalisering sker inom alla branscher och alla tillämpningar och kommer fortsätta att förändra våra liv, i såväl arbete som fritid, vård och hem.

För digitaliseringen är det viktigt hur samhälle och industri på bästa sätt utnyttjar digitaliseringen för att förbättra långsiktigt hållbar välfärd och tillväxt och den kompetens som krävs för att utveckla dessa lösningar och tjänster så att de blir kostnadseffektiva, säkra, robusta och användbara.

Mjukvara är det teknikområde som gjort digitaliseringen möjlig och förutses fortsätta utvecklas snabbt. För att svensk industri ska vara fortsatt ledande och ha en stark utveckling i Sverige krävs fokuserade satsningar på utbildning, forskning och innovationer inom området. Satsningar inom mjukvara sträcker sig från nya hårdvarunära mjukvara till komplexa system av system och ända till infrastrukturlösningar.

Sverige behöver vara ett land som främjar entreprenörskap och entreprenörer. Entreprenörer skapar många av de nya innovationerna som förnyar företag och gör dem konkurrenskraftiga. Detta är förutsättningen för att Sverige ska ha god sysselsättning, företag som exporterar och ett rikt samhälle.

Hela vårt remissvar finns tillgängligt för nedladdning här. Alla våra tidigare rapporter, inspel och remissvar finns även tillgängliga på denna sida.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail