Ny medlem – Dag Folkesson

Det finns personer som är relevanta för svensk mjukvaruindustri, men som inte är aktiva i ett specifikt bolag. För att kunna erbjuda dessa personer en möjlighet att engagera sig i Swedsoft har vi enskilt medlemskap som styrelsen kan besluta om. En person som har uppfyllt dessa kriterier är Dag Folkesson som vi idag är glada över att kunna välkomna som medlem i Swedsoft.

Dag Folkesson, Civilingenjör i Teknisk fysik vid KTH, som idag är pensionär har en lång bakgrund inom SAAB där han arbetat med inbäddad mjukvara i många år.

Dag sammanfattar sin yrkeskarriär inom SAAB:

Har på Saab Flygdivisionen från 1961 arbetat med avioniksystemfunktioner och programvara för Central Kalkylator CK37 i flygplan AJ/SK/SF/SH37, bl.a. Taktiska funktioner och s.k. programsamordning. På 70-talet med programvara för JA37 i Central Dator (dator 107/SKC2000) samt förprojekt B3LA med Hylab 7503 och PUS80. Från 80-talet för JAS39 med Systemdator av typ D80, utvecklingsmiljö PUS80 och programvaruutvecklingsregler PVU39 samt med samordning inom IgJAS av hela ombordvarande Avionikdatorsystemet ADS.

1996 utnämndes Dag till SAABs Specialist i realtidssystem och han har i flera år medverkat i Sesam. Dag har genom sin karriär hunnit skaffa sig erfarenheter av inbyggda datorer och realtidssystem inkl. beroendet av tidsprestanda och reglertekniska aspekter. Han har även hållit ett antal föredrag och skrivit uppsatser i bland annat Gripenkrönikan och Saabminnen. Den tidigaste kontakten med datorer var redan 1960 på KTH med BESK som assistent i “Siffermaskiners användning” och med Facit EDB som värnpliktig OA-assistent  på Flygstaben.

För Dag är ett medlemskap i Swedsoft viktigt då han vill fortsätta att bidra till att stärka svensk industri, till exempel beträffande realtidssystem, samt hålla kontakten med gamla kollegor. Att ett engagemang i Swedsoft, med önskan om medlemskap, uppkommit är inte förvånande. Han berättar att han redan för sju år sen, den 3 november 2008 deltog i ett av Swedsofts tidiga seminarium, med titeln “Den dolda programvaruindustrin”.

Är du som Dag intresserad av att gå med i Swedsoft, men saknar relevant företagsanknytning? Kontakta oss så berättar vi mer om möjligheterna till enskilt medlemskap.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail