Trippel Helix – Nationell samling för skolans digitalisering

Swedsoft har varit initiativtagare till och medverkat i en Vinnova-ansökan beträffande framtidens skola. Detta som ett led i Swedsofts arbete med kompetensförsörjning i Sverige.

Utbildning och forskning är grunden för att Sverige skall förbli ett framgångsrikt kunskapssamhälle. Grunden för ansökan ligger i den rapport som Swedsoft nyligen tagit fram: ”Hur skall det svenska utbildningssystemet möta framtidens utmaningar? – Helhetssyn på svensk utbildning om digitalisering och programmering”.

Projektet som ansökan avser har som mål att ena skola, näringsliv och akademi kring en nationell agenda för varaktig förändring av framtidens skola baserat på digitaliseringens möjligheter och kunskapskrav. Projektet har som bärande idé att regionalt facilitera utbyte mellan näringsliv, akademi och skolan för att hitta konkreta initiativ och goda exempel som kan spridas mellan skolor och mellan regioner. En viktig del i arbetet är att bidra till ökat och mer varaktigt kollegialt lärande mellan lärare i Sverige.

Ansökan är gjord tillsammans med flera svenska högskolor och institut; Linköpings Universitet, Lunds Tekniska Högskola, Luleå Tekniska Universitet, Swedish Institute of Computer Science, Uppsala Universitet och Kungliga Tekniska högskolan. Ansökan har även stöd från Mjärdevi Science park i Linköping, MAPCI i Lund, Lindholmen science park i Göteborg samt Vetenskapens hus i Stockholm. Bakom ansökan står även representanter från industrin och från Linköpings kommun. Avsikten är dock att bedriva projektet i fem olika regioner för att få en bred nationell förankring, varför antalet medverkande kommer att bli väsentligt fler om projektet godkänns av Vinnova. Projektet kommer att ledas av LIU, och Swedsoft kommer att representeras i projektteamet genom Stefan Andersson, ordförande i Swedsoft. Projektet förväntas pågå under 2016 och 2017. Läs hela projektbeskrivningen här.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail